18 Οκτ 2010

Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των οστρακοκαλλιεργειών δημιουργούνται με τη χωροθέτηση Π.Ο.Α.Υ. στο Κλεδί

Ο δήμαρχος Πλατέος και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης παρέστη σήμερα το απόγευμα στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης για την δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στη θαλάσσια περιοχή του Κλειδίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΟΕΒ Κλειδίου. Η μελέτη θα κατατεθεί για έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αποτελεί το εργαλείο για την οργανωμένη ανάπτυξη της οστρακοκαλλιέργειας. Με τη μελέτη προβλέπεται η θέσπιση νέων κανόνων που έχουν στόχο την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, των μυδοκαλλιεργειών, ενώ χωροθετούνται και τίθενται οι βάσεις για  τη χερσαία οργάνωσή τους με σεβασμό στους νόμους και τον οικολογικό χαρακτήρα της περιοχής.

Η Δέσποινα Σπορέλα, στέλεχος του Τμήματος Αλιείας της Ν.Α. Ημαθίας, που αποτελεί και την «ψυχή» της όλης προσπάθειας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μυδοκαλλιέργειας στο Κλειδί και εξήρε τον κόπο και την αγάπη των παραγωγών μυδιού της περιοχής.

Ο νομάρχης Ημαθίας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που επέδειξε η νομαρχία τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με το δήμο Πλατέος, για την οργάνωση της μυδοκαλλιέργειας στο Κλειδί και τόνισε ιδιαίτερα τις πολύ θετικές προοπτικές που ανοίγονται, για την ανάπτυξη του κλάδου, τις δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών, και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στα πλαίσια της αιρετής περιφέρειας.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Πλατέος και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Φώτης Δημητριάδης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης της οστρακοκαλλιέργειας και στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου των εκβολών Λουδία-Αλιάκμονα στη θαλάσσια περιοχή Κλειδίου.
 

Ο Στράτος Καμπούρης, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων AlphaMENTOR,  έκανε την παρουσίαση της μελέτης και όπως τόνισε «αποτελεί τη βάση για την άσκηση διαχειριστικής πολιτικής στο θαλάσσιο και ευρύτερο υδάτινο περιβάλλον του Κλειδίου που ασκείται υδατοκαλλιέργεια ώστε να το αντιμετωπίζει ως ενιαίο οικοσύστημα λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσεις που λαμβάνουν χώρα σ’ αυτό, και τη χωροθέτηση των μονάδων με σκοπό την ενίσχυση της οστρακοαλιευτικής δραστηριότητας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των αλιευμάτων και των προϊόντων στο διεθνές περιβάλλον. Τόνισε, επίσης, τα οφέλη που θα υπάρξουν με τη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ και ειδικότερα τη βελτίωση της ποιότητας του καλλιεργούμενου μυδιού, την δυνατότητες καλλιέργειας νέων υψηλής εμπορικής αξίας οργανισμών, την εφαρμογή σύγχρονων και φιλικότερων προς το περιβάλλον μεθόδων, την αντιμετώπιση της ρύπανσης και μόλυνσης του θαλάσσιου χώρου, την προοπτική ανάπτυξης χερσαίων υποδομών υποστήριξης του κλάδου και τη βελτίωση της θέσης των απασχολούμενων και της τοπικής οικονομίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωπος της γ.γ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντινομάρχης Ημαθίας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Γεωργιάδης, ο γ.γ. της Νομαρχίας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Γιανναβαρτζής, ο διευθυντής Προγραμματισμού της Ν.Α. Θεσσαλονίκης Απόστολος Γιάντσης και σχεδόν το σύνολο των μυδοκαλλιεργητών της περιοχής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά της η Ιχθυολόγος της Ν.Α. Ημαθίας, Γεωργία Παπαϊωάννου, που συνταξιοδοτείται.